Македонски (Macedonia)English (United Kingdom)

                                       

 

FacebookTwitter
Вести
Одржана инфо сесија во соработка со Фонд за иновации и технолошки развој PDF Печати Е-пошта

 

Бизнис Центарот во Вардарски плански регион во соработка со Фондот за иновации и технолошки развој одржаа инфо сесија  за објавениот јавен повик за финансирање на предлог проекти на мали и средни компании (во рамки на столб 3 од Планот за економски раст на Владата на РМ), односно за следниве инструменти:

· Кофинансирани грантови за мали и средни претпријатија со тенденција на брз пораст („ГАЗЕЛИ“)

· Кофинансирани грантови за микро претпријатија

· Кофинансирани грантови за подобрување на иновативноста

· Кофинансирани грантови за стручно усовршување

 

 
Потпишани договори за финансиска подршка на регионалниот бизнис центар при ЦРВПР и договор за финансиска подршка во рамки на проект: „Оддржлив и инклузивен рамномерен регионален развој 2017 – 2020 год. PDF Печати Е-пошта

 

На ден 13.04.2018 година Центарот за развој на Вардарски плански регион склучи Договор за финансиска подршка на регионалниот бизнис - центар во рамки на Центарот за развој на Вардарски плански регион и Договор за финансиска подршка на Центарот за развој на Вардарски плански регион а во врска со соработката на проектот „Оддржлив и инклузивен рамномерен регионален развој 2017 – 2020.

Проектот е  финансиски поддржан од страна на Владата на Швајцарската конфедерација претставувана од федералниот департмент за надворешни работи, дејствувајќи преку Амбасадата на Швајцарија во Република Македонија/Швајцарска Агенција за развој и соработка и Владата на Република Македонија, претставувана од Министерството за локална самоуправа.

 

 
Подготвителни активности за воведување на ИПАРД мерката „Унапредување и развој на руралната инфраструктура“ PDF Печати Е-пошта

 

Центарот за развој на Вардарски плански регион во соработка со Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство - Тело за управување со ИПАРД организира состанок на тема: Подготвителни активности за акредитација на ИПАРД мерката Унапредување и развој на руралната инфраструктура.

Г. Игор Трошански од Телото за управување со ИПАРД на денешниот состанок со претставниците од општините во Вардарскиот регион, објасни за мерката Инвестиции во руралната јавна инфраструктура, односно кои можат да бидат баратели и корисници од истата. Кои се општите и посебни критериуми за прифатливост, национални и ЕУ стандарди и кои можат да бидат прифатени инвестиции. Беше посочено колку изнесува висината на поддршката и спроведување на административнта процедура. Заклучок од денешниот состанок е потребата од спроведување на обуки на лицата вработени во општините во Вардарскиот регион, односно да се обучат да спроведуваат тендерска постапка за јавна набавка за реализирање на предложената иневстиција во согласност со правилата на ПРАГ. Неофицијално се наговести дека постои можност да се одржат обуки на регионално ниво, со цел поголема спремност при аплицирање на претстојниот јавен повик за ИПАРД мерката Унапредување и развој на руралната инфраструктура.


 

 

 
Одржана 3-тата Седница на Совет за развој на Вардарски плански регион PDF Печати Е-пошта

 

Денес во просториите на Центарот за развој на Вардарски плански регион се одржа третата седница на Советот за развој на Вардарски плански регион.

На оваа седница од страна на членовите на Советот едногласно беа усвоени неколку одлуки меѓу кои Одлука за давање на согласност на ЦРВПР за аплицирање за пристап до грантовата шема (2018-2020) во рамки на проектот „Одржлив и инклузивен рамномерен регионален развој “ финансиски поддржан од Владата на Република Македонија и Владата на Швајцарската Конфедерација, Одлука за Годишниот план за работата на Центарот за развој на Вардарски плански регион за 2017 година, Одлука за Годишниот план за спроведување на Програмата за развој на Вардарски плански регион за 2017 година, Одлука за усвојување на Годишен финансиски извештај за работењето на Центарот за развој на Вардарски плански регион за 2017 година.

Покрај одлуките беа презентирани неколку презентации од областа на Енергетската ефикасност, Можностите за соработка помеѓу општините од Вардарски плански регион со Факултетот за туризам и угостителство- Охрид, како и презентација за проектот за развој на деловниот екосистем финансиран од страна на УСАИД

 

.


 

 

 
Одржана Конститутивната седница на Меѓуопштинскиот одбор за управување со отпад во Вардарскиот плански регион PDF Печати Е-пошта

Во просториите на Центарот за развој на Вардарски плански регион се одржа Конститутивната седница на Меѓуопштинскиот одбор за управување со отпад во Вардарскиот плански регион. На истата се верификуваа мандатите на членовите на МОУО. Членовите пристапија кон избор на Претседавач, а едногласна поддршка доби Г.Аце Коцевски.

На седницата присуствуваше и м-р. Ана Каранфилова-Мазневска, Раководител на сектор за управување со отпад во Министерство за животна средина и просторно планирање на Република Македонија која што подетално ги запозна членовите за Интегрираниот систем за управување со цврст отпад во Вардарски регион.


 
<< Почеток < Пред 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следно > Крај >>

Page 1 of 19
Copyright © 2018. Центар за развој на Вардарски плански регион. Designed by Pance