Македонски (Macedonia)English (United Kingdom)

                                       

 

FacebookTwitter
Вести
Одржани работилници за поддршка на невладиниот сектор во Вардарски плански регион PDF Печати Е-пошта

На 19 и 20 декември, со почеток во 11:00 часот, во хотел Уни Палас 1 во Општина Кавадарци се одржаa две работилници за поддршка на невладиниот сектор од Вардарскиот плански регион, чиј делокруг на работа е обезбедување на грижа за ранливи категории и лица со психофизички хендикеп. Овие две работилници се реализираа во рамки на проектот: Поддршка на развојот на граѓанскиот сектор од Вардарски плански регион преку партнерства со јавниот и бизнис секторот – Опремување на регионален центар за поддршка на граѓанскиот сектор во општините од Вардарски плански регион со седиште во Општина Кавадарци”, кој е финансиски поддржан од Програмата за локален развој на Програмата за развој на Обединетите Нации – УНДП, Општина Велес и Центарот за развој на Вардарски плански регион. На овие две работилници, присутните имаа можност да се запознаат со формални и неформални механизми за соработка на локално ниво во областа на социјалната заштита. Истовремено, на сите присутни им беа претставени спецификите на меѓународните и националните отворени донаторски програми каде што невладините организации би можеле да аплицираат за финансиски средства.

 
Потпишан Меморандум за соработка помеѓу Центар за развој на Вардарски плански регион и Сојуз на стопански комори на Македонија PDF Печати Е-пошта

Центарот за развој на Вардарски плански регион и Сојуз на Стопански Комори на Македонија, на ден 14.12.2016 година склучија Меморандум за соработка, со цел поттикнување и развивање на сите облици на соработка, зголемување на потенцијали за промоција, размена на бизнис информации, заедничко планирање и организирање на семинари и трибини и поддршка за институционално партнерство за заедничко аплицирање на проекти, истражување, развој и образование.

 
Одржан состанок на фокус група за подготовка на концептуална студија за изградба на меѓурегионален технолошки парк во Вардарскиот и Источниот плански регион PDF Печати Е-пошта

На 14.12.2016 година (среда), во конференциската сала на Центарот за развој на Вардарски плански регион, со почеток од 10:15 часот се одржа состанок на фокус група за подготовка на концептуална студија за изградба на меѓурегионален технолошки парк во Вардарскиот и Источниот плански регион. На оваа фокус група, присутните учесници имаа можност да се запознаат со иницијалната идеја за изградба на меѓурегионален технолошки парк која што им беше презентирана од страна на чешкиот експерт, Г-дин Душан Кулка, како и јасно да ги дефинираат целите за создавање на услови за одржлив развој во двата региони. Оваа фокус група беше организирана од страна на Центарот за развој на Вардарски плански регион и Центарот за развој на Источен плански регион, со поддршка од Програмата за развој на Обединетите Нации - УНДП.

 

 
Инфраструктурно уредување на индустриска зона УЗ 8 Општина Неготино PDF Печати Е-пошта

Во Општина Неготино се завршени градежните активности во рамки на проектот ,,Инфраструктурно уредување на индустриска зона УЗ 8 Општина Неготино”, финансирани од Министерство за локална самоуправа, а имплементирани од страна на Центарот за развој на Вардарски плански регион.


 
Регионалната комора со седиште во Велес потпиша меморандуми за соработка со Општина Велес и со Центарот за развој на Вардарскиот плански регион PDF Печати Е-пошта

Со цел на унапредување на развојот на бизнисот и меѓусебната соработка, на 18.11.2016 година, во Општина Велес, односно во кабинетот на градоначалникот Славчо Чадиев, беа потпишани меморандуми за соработка помеѓу Регионалната комора со седиште во Велес, Општина Велес и Центарот за развој на Вардарски плански регион.

Претседателот на Регионалната комора со седиште во Велес, Георги Чадиев, истакна дека ваквите меморандуми за соработка не се само почеток на една соработка, туку продолжување на добрата досегашна соработка и нејзино унапредување, со цел  постигнување подобра меѓусебна комуникација и подобрување на бизнис климата.

Меморандумот за соработка помеѓу Општина Велес и Регионалната комора со седиште во Велес беше потпишан од страна на градоначалникот на Велес, Славчо Чадиев и претседателот на Регионалната комроа со седиште во Велес, Георги Чадиев.

-Потпишувањето на овие меморандуми значи полесен пристап на компаниите од Велес до европските пари наменети за регионите и подготовка за искористување на кохензионите фондови, истакна Јадранка Аризанковска, виш советник во Стопанската комора на Македонија.

Меморандумот за соработка помеѓу Центарот за развој на Вардарскиот плански регион и Регионалната комора со седиште во Велес го потопишаа раководителот на Центарот, Марко Колев и претседателот на Регионалната комора со седиште во Велес, Георги Чадиев.

Потпишувањето на овие меморандуми го отвора патот на бизнис секторот од  Велес за заедничко искористување и на Европските фондови, со што ќе се подигне конкурентноста и иновативноста на самите компании од овој регион. 
<< Почеток < Пред 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следно > Крај >>

Page 4 of 17
Copyright © 2017. Центар за развој на Вардарски плански регион. Designed by Pance