Македонски (Macedonia)English (United Kingdom)

                                       

 

FacebookTwitter
Вести
Оддржан настан на тема: „Иновативни пристапи за подобрување и промоција на бизнис секторот од Вардарски плански регион“ PDF Печати Е-пошта

Центарот за развој на Вардарски плански регион во соработка со Стопанска комора на Македонија - Регионална комора со седиште во Велес организираа информативен настан, на ден 16.02.2016, на тема:

„Иновативни пристапи за подобрување и промоција на бизнис секторот од Вардарски плански регион“.

На настанот присуствуваа претставници од: бизнис секторот, високото и средното образование и од единиците на локалните самоуправи кои влегуваат во рамки на ВПР.  Притоа беа изложени државните и европските потенцијали за финансирање на МСП од страна на

- Фонд за иновации и технолошки развој/ Г-ѓа Катарина Кречева, на тема:

- Кофинансирани грантови за новоосновани трговски друштва „старт-ап“ и „спин-оф“;

- Стопанска комора на Македонија / Г-ѓа  Јадранка Аризанковска:

- Европски фондови за конкурентност и иновации за мали и средни претпријатија,

- Хоризонт 2020, КОСМЕ и МСП Инструмент.

-Агенција за информациски инжинериг, консалтинг и маркетинг/Г-ѓа Софија Богева:

-Капацитетите, потребите и потенцијалите за развој на иновации во ВПР.

Настанот беше медиумски покриен.  Инволвираноста на сите присутни на истиот е од исклучително значење за подобрувањето на бизнис климата во Вардарскиот плански регион.

 

 

 

 

 

 


 

 
Посета на Заменик Министерот за Локална Самоуправа во просториите на Центарот за развој на Вардарски плански регион PDF Печати Е-пошта

На ден 11.02.2016 година, Заменик министерот за Локална Самоуправа, Г-дин Љупчо Пренџов беше во посета на Центарот за развој на Вардарски плански регион, каде што одржа состанок со Раководителот на Центарот за развој на Вардарски плански регион, Г-дин Марко Колев. Целта на оваа посета беше запознавање на Заменик Министерот Г-дин Пренџов со моменталните подготовки за аплицирање на отворениот повик за Прекугранична соработка со Република Грција, каде што Центарот за развој на Вардарски плански регион се јавува како подобен кандидат за аплицирање во соработка со партнери од Р.Грција. На овој повик за прекугранична соработка со Р. Грција кој е отворен до 31.3.2016 година, Центарот за развој на ВПР е во фаза на подготовка на три предлог-проекти со кои ќе аплицира во двете Приоритетни оски, односно со еден предлог проект во Приоритетна Оска 1: Развој и поддршка на локалната економија, и со два предлог-проекти во Приоритетна Оска 2: Заштита на животна средина –Транспорт. Истовремено, оваа прилика Заменик Министерот Г-н Пренџов ја искористи за да продискутира на дополнителни теми од областа на иновациите за регионален развој, каде што Раководителот на ЦРВПР го информираше дека и Центарот за развој на ВПР во моментов работи на креирање на Регионална Стратегија за иновации, која се очекува да биде публикувана во текот на наредните месеци.

 

 

 

 

 

 

 
Промоција на проектот за изработка на урбанистички планови за 8 села PDF Печати Е-пошта

Центарот за развој на Вардарски плански регион најави уште еден проект кој што е започнат со реализација, проект за “Изработка на урбанистички планови за 8(осум) села: с. Горобинци, с. Ерџелија, с. Мустафино, с. Трстеник, с. Преот, с. Амзибегово, с. Кадрифаково и за с. Црнилиште, Општина Свети Николе”. Финансиски поддржан од Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој во висина од 6.372.000,00 денари. Временската рамка за реализација на проектните активности, изнесува 8(осум) месеци.

 

 

 

 
Промоција на проектот за Реконструкција на фасадата на ССОУ "Коле Неделковски" во Велес PDF Печати Е-пошта
Проектот “Реконструкција на фасадa во ССОУ “Коле Неделковски” - Велес” кој е финансиски поддржан од Министерство за локална самоуправа – Биро за регионален развој се промовира на денешен ден, 08.02.2016 година.
Градоначалникот на Општина Велес, а воедно и Претседател на Советот за развој на Вардарски плански регион М-р Славчо Чадиев, Раководителот на Центарот за развој на Вардарски плански регион г. Марко Колев и директорот на ССОУ “Коле Неделковски” г.Боро Ристовски имаа свое излагање кои ја истакнаа важноста и придобивките од реализирањето на овој проект во областа на енергетската ефикасност.
Преку имплементацијата на овој проект, односно рекунструкцијата на фасадата на објектот на ова средно училиште ќе се добие енергетски ефикасен објект, каде со користење на природните ресурси се заштитува и животната средини, но и бенифит ќе имаат и сите ученици кои ќе имаат дирекна корист од спроведувањето на оваа топлотна изолација.
 
Промоција за набавени Тенди (куполи) PDF Печати Е-пошта

На ден 04.02.2016 година се изврши промоција на тенди (куполи) во рамките на проектот: Поддршка и промоција на препознатливи стопанско туристички настани во Вардарски плански регион и мапирање на потенцијалите за развој на рурален туризам и подготовка на Регистар на потенцијали за рурален туризам на ниво на Вардарски плански регион, кој што е финансиски поддржан од Програмата за развој на ОН – УНДП. Претседателот на Советот за развој на ВПР и градоначалник на Општина Велес м-р Славчо Чадиев заедно со Раководителот на Центарот за развој на Вардарски плански регион г-дин Марко Колев официјално ги промовираа. Во рамките на овој проект се набавени: 4(четири) тенди со димензии 7x7 метри, изработени од метална конструкција, кои ќе бидат на располагање на општините во Вардарскиот плански регион.

 

 

 

 

 

 

  
<< Почеток < Пред 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следно > Крај >>

Page 7 of 17
Copyright © 2017. Центар за развој на Вардарски плански регион. Designed by Pance