Македонски (Macedonia)English (United Kingdom)

                                       

 

FacebookTwitter
Вести
Промоција на проектот за Реконструкција на фасадата на ССОУ "Коле Неделковски" во Велес PDF Печати Е-пошта
Проектот “Реконструкција на фасадa во ССОУ “Коле Неделковски” - Велес” кој е финансиски поддржан од Министерство за локална самоуправа – Биро за регионален развој се промовира на денешен ден, 08.02.2016 година.
Градоначалникот на Општина Велес, а воедно и Претседател на Советот за развој на Вардарски плански регион М-р Славчо Чадиев, Раководителот на Центарот за развој на Вардарски плански регион г. Марко Колев и директорот на ССОУ “Коле Неделковски” г.Боро Ристовски имаа свое излагање кои ја истакнаа важноста и придобивките од реализирањето на овој проект во областа на енергетската ефикасност.
Преку имплементацијата на овој проект, односно рекунструкцијата на фасадата на објектот на ова средно училиште ќе се добие енергетски ефикасен објект, каде со користење на природните ресурси се заштитува и животната средини, но и бенифит ќе имаат и сите ученици кои ќе имаат дирекна корист од спроведувањето на оваа топлотна изолација.
 
Промоција за набавени Тенди (куполи) PDF Печати Е-пошта

На ден 04.02.2016 година се изврши промоција на тенди (куполи) во рамките на проектот: Поддршка и промоција на препознатливи стопанско туристички настани во Вардарски плански регион и мапирање на потенцијалите за развој на рурален туризам и подготовка на Регистар на потенцијали за рурален туризам на ниво на Вардарски плански регион, кој што е финансиски поддржан од Програмата за развој на ОН – УНДП. Претседателот на Советот за развој на ВПР и градоначалник на Општина Велес м-р Славчо Чадиев заедно со Раководителот на Центарот за развој на Вардарски плански регион г-дин Марко Колев официјално ги промовираа. Во рамките на овој проект се набавени: 4(четири) тенди со димензии 7x7 метри, изработени од метална конструкција, кои ќе бидат на располагање на општините во Вардарскиот плански регион.

 

 

 

 

 

 

  
Отворање на Бизнис центар за поддршка и советодавни услуги за мали и средни претпријатија во Вардарскиот плански регион PDF Печати Е-пошта

Отворен Бизнис центар за поддршка и советодавни услуги за мали и средни претпријатија во Вардарскиот плански регион на ден 20.10.2015, Велес. Проектна активност финансирана од Министерството за локална самоуправа со техничка помош од Програмата за развој на Обeдинетите нации – УНДП. Промоција на: Водич за инвеститори на Вардарски плански регион, Збирка на индустриски зони во Вардарски плански регион и Веб портал за мали и средни претпријатија во Вардарски плански регион на ден 20.10.2015, Велес. Овие практични помагала, односно алатки се изработени во рамки на проектот “Креирање на база на податоци на ниво на плански регион со информации за локалните трговски друштва и достапни “Greenfield” и “Brownfield” локации, преку Веб страницата на Центарот за развој на ВПР и публикување на Водич за инвеститори”, финансиски и технички поддржан од Министерство за локална самоуправа и Програмата за развој на ОН - УНДП.


Повеќе...
 
50 земјоделци од Вардарскиот регион потпишаа меморандуми за соработка со Проектот на УСАИД за експанзија на мали бизниси PDF Печати Е-пошта

Денес, вo просториите на Општина Велес,  50 земјоделци од Вардарскиот регион потпишаа меморандуми за соработка со Проектот на УСАИД за експанзија на мали бизниси, благодарејки на финансирањето на УСАИД.

Повеќе...
 
Информативен ден за имплементација на ЕУ ЛЕАДЕР пристапот во Вардарскиот плански регион PDF Печати Е-пошта

Денес во Општина Велес, Центарот за развој на Вардарски плански регион заедно со Карана Корпорејшн организираше Информативен ден за имплементација на ЕУ ЛЕАДЕР пристапот во Вардарскиот плански регион, кој произлезе како резултат на проектот за експанзија на мали бизниси поддржан од страна на УСАИД и Швајцарската влада.


Целта на денешниот настан беше да ги информираме индивидуалните земјоделци, јавниот, приватниот и граѓанскиот сектор од ВПР за придобивките кои можеме да ги добиеме од воведувањето и спроведувањето на ЕУ ЛЕАДЕР пристапот во нашиот регион. Центарот за развој на Вардарски плански регион силно се залага за овој проект затоа што ќе придонесе во подобрувањето на условите за живот на населението во руралните средини во целиот регион. Проектот има клучна улога во јакнењето на капацитите на приватниот сектор, во поттикнувањето на регионален и локален економски развој во одредени региони во Македонија. Преку осмислени иницијативи, акции и модели за соработка со приватниот сектор и институциите на локалната самоуправа проектот ќе резултира со формирање на Локални Акциони Групи (ЛАГ-ови) како и во создавање на нови работни места. Покрај помош при идентификување на ЛАГ-овите ќе овозможи и градење на капацитетите на акционите групи преку обуки, помош при идентификување на приоритетите и изработка на мини проекти. Според географската поврзаност ќе се формираат 3 ЛАГ-а на територијата на Вардарскиот плански регион. Општините Велес, Чашка и Градско би создале еден микро регион, вториот би бил Општините Демир Капија, Неготино, Кавадарци и Росоман, а третиот општините Свети Николе и Лозово. Формирањето на  ЛАГ-овите бара и взаемна соработка на повеќе страни од општеството, со што воедно промовира значење, сериозност и отвореност на целиот процес. При формирање и регистрирање на ЛАГ-овите мораат да бидат вклучени локалните самоуправи, НВО и Бизнис Секторот кој треба да доминира со над 50%. ЛАГ-овите со нивната регистрација би имале пристап кон ЕУ- Фондовите и Националните Програми на Република Македонија.

 

 

 
<< Почеток < Пред 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следно > Крај >>

Page 8 of 17
Copyright © 2017. Центар за развој на Вардарски плански регион. Designed by Pance