Македонски (Macedonia)English (United Kingdom)

                                       

 

FacebookTwitter
Вести


Центарот за развој на Вардарски плански регион склучи Договор со Програмата за развој на Обединетите Нации – УНДП за имплементација на нов проект PDF Печати Е-пошта

Центарот за развој на Вардарски плански регион склучи Договор со Програмата за развој на Обединетите Нации – УНДП за имплементација на нов проект: „Спроведување на колективни акции од Мерка 3 од Програмата за работа на Мрежата за инклузивен развој на Вардарски плански регион 2014-2016 и изработка на нова Програма за работа на Мрежата за инклузивен развој на Вардарски плански регион 2017-2020”.
Во рамки на овој проект, предвидена е изработка и монтажа на ПВЦ врати и прозори од термопан стакло во ЈОУДГ „Борис Трајковски” во општина Демир Капија, како и изработка на нова Програма за работа на Мрежата за инклузивен развој на Вардарски плански регион 2017-2020. 
Проектот е дел од Програмата на УНДП: „Иновативни решенија за подобар пристап до услуги на локално ниво” и истиот е финансиски поддржан од страна на УНДП, Општина Демир Капија и Центарот за развој на Вардарски плански регион.

 


 
Свечено пуштање во употреба на локален пат од клучка на магистрален пат Свети Николе-Куманово до село Орел PDF Печати Е-пошта

На ден 30.09.2016 год. во с.Орел, Општина Свети Николе се одржа свеченото пуштање во употреба на локален пат од клучка на магистрален пат Свети Николе-Куманово до село Орел во должина од 4.3км. Истиот е финансиран од Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој преку мерката 321, а имплементиран од страна на Центарот за развој на Вардарски плански регион.

 

 
Оддржан состанок од страна на Центарот за управување со кризи на РМ во просториите на Центарот за развој на Вардарски плански регион PDF Печати Е-пошта

Во просториите на Центарот за развој на Вардарски плански регион на ден 18.02.2016 година се одржа работен состанок кој беше инициран од страна на Центарот за управување со кризи на Република Македонија. На состанокот присуствуваа Директорот на Центарот за управување со кризи на Република Македонија, г-ѓа Сузана Салиу, Раководителот на регионалниот центар за управување со кризи, г-дин Љубенчо Јанушев, градоначалници од Вардарскиот плански регион, Раководителот на Центарот за развој на Вардарски плански регион, г-дин Марко Колев, лицата одговорни за локалните центри за управување со кризи од Вардарскиот плански регион и останати значајни претставници.
Оддржаниот состанок се фокусираше кон утврдување на сите можни ризици и опасности карактеристични за зимскиот и пролетниот период, за институционалната подготвеност за нивно надминување, како и за искуствата од минатиот период. Стана збор за потребата од зголемената активност, присуството на терен и размената на оперативни планови помеѓу сите релевантни фактори. Притоа се утврди комуникацијата, координацијата и соработката во сите евентуални фази.


 

 

 

 

 

 

 


 
Оддржан настан на тема: „Иновативни пристапи за подобрување и промоција на бизнис секторот од Вардарски плански регион“ PDF Печати Е-пошта

Центарот за развој на Вардарски плански регион во соработка со Стопанска комора на Македонија - Регионална комора со седиште во Велес организираа информативен настан, на ден 16.02.2016, на тема:

„Иновативни пристапи за подобрување и промоција на бизнис секторот од Вардарски плански регион“.

На настанот присуствуваа претставници од: бизнис секторот, високото и средното образование и од единиците на локалните самоуправи кои влегуваат во рамки на ВПР.  Притоа беа изложени државните и европските потенцијали за финансирање на МСП од страна на

- Фонд за иновации и технолошки развој/ Г-ѓа Катарина Кречева, на тема:

- Кофинансирани грантови за новоосновани трговски друштва „старт-ап“ и „спин-оф“;

- Стопанска комора на Македонија / Г-ѓа  Јадранка Аризанковска:

- Европски фондови за конкурентност и иновации за мали и средни претпријатија,

- Хоризонт 2020, КОСМЕ и МСП Инструмент.

-Агенција за информациски инжинериг, консалтинг и маркетинг/Г-ѓа Софија Богева:

-Капацитетите, потребите и потенцијалите за развој на иновации во ВПР.

Настанот беше медиумски покриен.  Инволвираноста на сите присутни на истиот е од исклучително значење за подобрувањето на бизнис климата во Вардарскиот плански регион.

 

 

 

 

 

 


 

 
Посета на Заменик Министерот за Локална Самоуправа во просториите на Центарот за развој на Вардарски плански регион PDF Печати Е-пошта

На ден 11.02.2016 година, Заменик министерот за Локална Самоуправа, Г-дин Љупчо Пренџов беше во посета на Центарот за развој на Вардарски плански регион, каде што одржа состанок со Раководителот на Центарот за развој на Вардарски плански регион, Г-дин Марко Колев. Целта на оваа посета беше запознавање на Заменик Министерот Г-дин Пренџов со моменталните подготовки за аплицирање на отворениот повик за Прекугранична соработка со Република Грција, каде што Центарот за развој на Вардарски плански регион се јавува како подобен кандидат за аплицирање во соработка со партнери од Р.Грција. На овој повик за прекугранична соработка со Р. Грција кој е отворен до 31.3.2016 година, Центарот за развој на ВПР е во фаза на подготовка на три предлог-проекти со кои ќе аплицира во двете Приоритетни оски, односно со еден предлог проект во Приоритетна Оска 1: Развој и поддршка на локалната економија, и со два предлог-проекти во Приоритетна Оска 2: Заштита на животна средина –Транспорт. Истовремено, оваа прилика Заменик Министерот Г-н Пренџов ја искористи за да продискутира на дополнителни теми од областа на иновациите за регионален развој, каде што Раководителот на ЦРВПР го информираше дека и Центарот за развој на ВПР во моментов работи на креирање на Регионална Стратегија за иновации, која се очекува да биде публикувана во текот на наредните месеци.

 

 

 

 

 

 

 
<< Почеток < Пред 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следно > Крај >>

Page 9 of 19
Copyright © 2019. Центар за развој на Вардарски плански регион. Designed by Pance