Македонски (Macedonia)English (United Kingdom)

                                       

 

FacebookTwitter
Вести


Информативен ден за имплементација на ЕУ ЛЕАДЕР пристапот во Вардарскиот плански регион PDF Печати Е-пошта

Денес во Општина Велес, Центарот за развој на Вардарски плански регион заедно со Карана Корпорејшн организираше Информативен ден за имплементација на ЕУ ЛЕАДЕР пристапот во Вардарскиот плански регион, кој произлезе како резултат на проектот за експанзија на мали бизниси поддржан од страна на УСАИД и Швајцарската влада.


Целта на денешниот настан беше да ги информираме индивидуалните земјоделци, јавниот, приватниот и граѓанскиот сектор од ВПР за придобивките кои можеме да ги добиеме од воведувањето и спроведувањето на ЕУ ЛЕАДЕР пристапот во нашиот регион. Центарот за развој на Вардарски плански регион силно се залага за овој проект затоа што ќе придонесе во подобрувањето на условите за живот на населението во руралните средини во целиот регион. Проектот има клучна улога во јакнењето на капацитите на приватниот сектор, во поттикнувањето на регионален и локален економски развој во одредени региони во Македонија. Преку осмислени иницијативи, акции и модели за соработка со приватниот сектор и институциите на локалната самоуправа проектот ќе резултира со формирање на Локални Акциони Групи (ЛАГ-ови) како и во создавање на нови работни места. Покрај помош при идентификување на ЛАГ-овите ќе овозможи и градење на капацитетите на акционите групи преку обуки, помош при идентификување на приоритетите и изработка на мини проекти. Според географската поврзаност ќе се формираат 3 ЛАГ-а на територијата на Вардарскиот плански регион. Општините Велес, Чашка и Градско би создале еден микро регион, вториот би бил Општините Демир Капија, Неготино, Кавадарци и Росоман, а третиот општините Свети Николе и Лозово. Формирањето на  ЛАГ-овите бара и взаемна соработка на повеќе страни од општеството, со што воедно промовира значење, сериозност и отвореност на целиот процес. При формирање и регистрирање на ЛАГ-овите мораат да бидат вклучени локалните самоуправи, НВО и Бизнис Секторот кој треба да доминира со над 50%. ЛАГ-овите со нивната регистрација би имале пристап кон ЕУ- Фондовите и Националните Програми на Република Македонија.

 

 

 
Недела на виното “Св.Трифун” 2015, Општина Неготино PDF Печати Е-пошта

Центарот за развој на Вардарски плански регион по покана од Општина Неготино беше вклучен во организацијата на настанот Недела на виното “Св. Трифун 2015” што се одржа на 13 и 14 Февруари 2015 година во Општина Неготино. Главен организатор на овој настан беше Општина Неготино со поддршка на УНИДО – Организациjа на Обединетите Нации за индустриски развој преку проектот “Поттикнување на одржливи врски и развој на кластери во македонската туристичка индустрија” која цел е поврзување на клучните чинители од туристичкиот сектор од двата региона Тиквешкиот и Охридскиот.

Повеќе...
 
Одржана10-та седница на Советот за развој на Вардарски плански регион PDF Печати Е-пошта


На ден 06.02.2015 година (петок) со почеток во 10:30 часот во просториите на Општина Свети Николе се одржа 10-тата седница на Советот за развој на Вардарски плански регион.

Повеќе...
 
Утврдена листа на приоритетни проекти за финансирање од страна на ГИЗ РЕД PDF Печати Е-пошта


На ден 30.01.2015 (петок) во Општина Неготино, Центарот за развој на Вардарски плански регион организираше работилница за утврдување на предлог-проекти кои ќе бидат финансирани од Програмата за регионален економски развој ГИЗ РЕД - Шема за финансиска поддршка за 2015 година.

Повеќе...
 
Информативен состанок за иницијативата "Да одгледуваме повеќе пченка" PDF Печати Е-пошта

Денес, 23.12.2014 година, во Општина Велес, Центарот за развој на Вардарски плански регион заедно со Проектот за експанзија на мали бизниси, финансиски поддржан од УСАИД и Швајцарската влада, организираше средба со фармерите од регионот која произлезе како резултат на иницијативата “Да одгледуваме повеќе пченка”.Целта на денешниот настан беше да се презентираат постигнатите резултати на иницијативата и да се промовираат плановите за 2015 година.

Повеќе...
 
<< Почеток < Пред 11 12 13 14 15 16 17 18 19 Следно > Крај >>

Page 11 of 19
Copyright © 2020. Центар за развој на Вардарски плански регион. Designed by Pance