Skip to content

Втора форумска сесија во Вардарскиот плански регион

ДАТУМ

април 14, 2022

📌Центарот за развој на Вардарски плански регион на ден 14.04.2022 година (четврток) го реализираше вториот регионален форум во заедницата кој е финансиски поддржани од Министерството за локална самоуправа 🇲🇰 и Швајцарската агенција за развој и соработка 🇨🇭.

 

На втората форумска сесија учесниците имаа можност да ги слушнат презентациите за концепт решенијата и процесот на нивната подготовка од страна на надворешниот експерт Весна Кузмановиќ, а во рамки на следните две Програми:
 
✔️Грантовата шема за инвестициски проекти со дигитална компонента на Министерството за локална самоуправа и Швајцарската агенција за развој и соработка, за следните предлог-концепти:
 
👉Регионален Центар за згрижување на бездомни миленици и ветеринарно здравство во Вардарскиот плански регион
👉Подобрување на социјалните услуги, преку воспоставување на шелтер за семејно насилство
👉Унапредување на инфраструктурата поврзана со туризмот, преку изградба на велосипедска патека покрај регионален пат
 
✔️Програмата за регионален развој за 2022 година со индикативни средства за 2023 година на Министерството за локална самоуправа и Бирото за регионален развој, за следните прелог-концепти:
 
👉Развој и унапредување на условите за одржување на чиста и здрава околина, преку набавка на специјализирани возила за одржување на хигиената на јавни површини во општините Демир Капија и Неготино
👉Развој и унапредување на патната инфраструктура за поголема безбедност на патиштата, преку реконструкција на патишта во општините Градско и Чашка
👉Развој на инфраструктура за подобар економски развој во регионот, преку изградба на пазар за продажба на земјоделски производи
👉Подобрување на инфраструктурата поврзана со туризмот и спортот, преку реконструкција на паркови и изградба на спортски центри во општините Велес, Свети Николе и Росоман
👉Подобрување на животната средина преку набавка на специјализирани возила во општините од Вардарскиот плански регион
 
🗣🗣По завршената презентација и дискусија, секоја работна маса ги приоритизираше концепт решенијата и јавно ги соопштуваа своите резултати.
 
💡По завршената втора форумска сесија надворешниот експерт и Центарот за развој на Вардарскиот плански регион, врз основа на препораките дадени од форумот, концепт решенијата ќе ги развива во апликационен формулар за предлог проект, согласно правилата на двете Програми.
 

Споделeте:

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

I accept the Privacy Policy