Согласно Законот за заштита на лични податоци, Центарот за развој на Вардарскиот плански регион Ве уверува дека податоците оставени на нашата веб-страна нема да бидат злоупотребени, објавени во било каков медиум или споделени со друго трето правно, односно физичко лице.

Центарот за развој на Вардарскиот плански регионф е посветен на зачувување на вашата приватност. Контактирајте не ако имате какви било прашања или проблеми во врска со употребата на вашите лични податоци и ние со задоволство ќе ви помогнеме.

Користејќи ја оваа страница или/и нашите услуги, вие прифаќате обработка на вашите лични податоци како што е опишано во оваа Политика за приватност.

Содржина

 1. Дефиниции кои се користат во оваа политика
 2. Принципи за заштита на податоците кои ги следиме
 3. Кои права ги имате во врска во вашите лични податоци
 4. Кои лични податоци ги собираме за вас
 5. Како ги користиме вашите лични податоци
 6. Кој друг има пристап до вашите лични податоци
 7. Како ги заштитуваме вашите податоци
 8. Информации за колачиња
 9. Контакт информации

Дефиниции

Лични податоци – any information relating to an identified or identifiable natural person.
Процесирање – каква било операција или збир на операции што се вршат на лични податоци или на множества лични податоци.
Субјект на податоците – физичко лице чии лични податоци се обработуваат.
Дете – физичко лице под 16-годишна возраст.
Ние (или со голема буква или не) – Центар за развој на Вардарски плански регион

Принципи за заштита на податоците

Ветуваме дека ќе ги следиме следниве принципи за заштита на податоците:

 • Обработката е законска, фер, транспарентна. Нашите активности за обработка имаат законита основа. Ние секогаш ги разгледуваме вашите права пред обработка на лични податоци. Ние ќе ви обезбедиме информации во врска со обработка по барање.
 • Обработката е ограничена на целта. Нашите активности за обработка одговараат на целта за која беа собрани личните податоци.
 • Обработката се врши со минимални податоци. Ние само собираме и обработуваме минимална количина на лични податоци потребни за која било цел.
 • Обработката е ограничена со временски период. Ние нема да ги чуваме вашите лични податоци подолго отколку што е потребно.
 • Ние ќе се потрудиме да ја осигураме точноста на податоците.
 • Ние ќе се потрудиме да обезбедиме интегритет и доверливост на податоците.

Права на субјектот на податоците

Субјектот на податоците ги има следниве права:

 1. Право на информации – што значи дека мора да имате право да знаете дали се обработуваат вашите лични податоци; кои податоци се собираат, од каде се добиени и зошто и од кого се обработуваат.
 2. Право на пристап – што значи дека имате право да пристапите до податоците собрани од / за вас. Ова го вклучува вашето право да барате и да добиете копија од собраните лични податоци.
 3. Право на исправка – што значи дека имате право да побарате исправка или бришење на вашите лични податоци што се неточни или нецелосни.
 4. Право на бришење – значи во одредени околности може да побарате да се избришат вашите лични податоци од нашите записи.
 5. Право на ограничување на обработката – значи таму каде што важат одредени услови, имате право да ја ограничите обработката на вашите лични податоци.
  Право на приговор за обработка – значи во одредени случаи имате право да се спротивставувате на обработка на вашите лични податоци, на пример, во случај на директен маркетинг.
 6. Право на приговор за автоматска обработка – значи дека имате право да се спротивставувате на автоматска обработка, вклучувајќи профилирање; и да не подлежи на одлука заснована исклучиво на автоматска обработка. Ова право можете да го искористите секогаш кога има резултат од профилирање што произведува правни ефекти што ве засегаат или значително влијаат на вас.
 7. Право на преносливост на податоците – имате право да ги добиете вашите лични податоци во формат читлив од машина или доколку тоа е изводливо, како директен пренос од еден на друг процесор.
 8. Право да поднесете жалба – во случај да го одбиеме вашето барање според Правата за пристап, ќе ви доставиме причина за тоа. Доколку не сте задоволни од начинот на постапување со вашето барање, контактирајте не.
 9. Право за помош на надзорен орган – значи дека имате право на помош на надзорен орган и право за други правни лекови како што е барање отштета.
 10. Право на повлекување согласност – имате право да ја повлечете дадената согласност за обработка на вашите лични податоци.

Податоци кои ги собираме

Информации што ни ги доставивте
Ова може да биде вашата адреса за е-пошта, име, адреса за наплата, домашна адреса итн. – главно информации што се неопходни за да ви доставиме производ / услуга или да го подобриме искуството на клиентите со нас. Ние ги зачувуваме информациите што ни ги доставувате со цел да коментирате или да извршите други активности на веб-страницата. Оваа информација вклучува, на пример, вашето име и адреса за е-пошта.

Информации автоматски собрани за вас
Ова вклучува информации што автоматски се зачувуваат од колачињата и другите алатки за сесии. На пример, информациите за вашата кошничка, вашата IP адреса, вашата историја на купувања (доколку ги има) итн. Овие информации се користат за подобрување на искуството на вашите клиенти. Кога ги користите нашите услуги или ја разгледувате содржината на нашата веб-страница, вашите активности може да бидат запишани.

Јавно достапни информации
Можеби ќе собереме информации за вас што се јавно достапни.

Како ги користиме вашите лични податоци

Ние ги користиме вашите лични податоци со цел:

 • да ја обезбедиме нашата услуга за вас. Ова вклучува, на пример, регистрација на вашата сметка; обезбедување на вас други услуги што сте ги побарале; комуникација и интеракција со вас; и ве известуваме за промените на какви било услуги.
 • да го зајакнеме искуството на клиентите;

Ние ги користиме вашите лични податоци врз легитимна основа и / или со ваша согласност.

Од основа на легитимен интерес, ги обработуваме вашите лични податоци за следниве цели:

 • да ви испратиме персонализирани информации и новости;
 • да се спроведат прашалници во врска со истражување на јавното мислење;

Со ваша согласност ги обработуваме вашите лични податоци за следниве цели:

 • да ви испраќаат билтени;
 • да ве контактираме;
 • за други цели кои вие сте ги побарале со ваша согласност;

Кој друг може да пристапи до вашите лични податоци

Ние не ги споделуваме вашите лични податоци со странци.

Како ги обезбедуваме вашите податоци

Ние даваме се од себе да ги чуваме вашите лични податоци безбедни. Ние користиме безбедни протоколи за комуникација и пренесување на податоци (како што се HTTPS). Ние користиме анонимизирање и псевдонимизирање каде што е соодветно. Ги следиме нашите системи за можни ранливости и напади.

И покрај тоа што се трудиме најдобро, не можеме да ја гарантираме безбедноста на информациите. Сепак, ветуваме дека ќе ги известиме соодветните органи за кршење на податоците. Исто така, ќе ве известиме доколку постои закана за вашите права или интереси. Ние ќе сториме се што можеме разумно да спречиме нарушувања на безбедноста и да им помогнеме на властите во случај на какво било кршење.

Ако имате сметка кај нас, забележете дека мора да ги чувате тајните корисничко име и лозинка.

Деца

Немаме намера да собираме или свесно да собираме информации од деца. Ние не ги насочуваме децата со нашите услуги.

Колачиња и други технологии што ги користиме

Ние користиме колачиња и/или слични технологии за да го анализираме однесувањето на клиентот, да ја администрираме веб-страницата, да ги следиме движењата на корисниците и да собираме информации за корисниците. Ова е направено со цел да го персонализирате и подобрите вашето искуство со нас.

Колаче е мала текстуална датотека зачувана на вашиот компјутер. Колачињата складираат информации што се користат за да функционираат страниците. Само ние можеме да пристапиме до колачињата создадени од нашата веб-страница. Можете да ги контролирате вашите колачиња на ниво на прелистувач. Изборот да ги оневозможите колачињата може да го попречи користењето на одредени функции.

Ние користиме колачиња за следниве цели:

 • Потребни колачиња – овие колачиња се потребни за да можете да користите некои важни карактеристики на нашата веб-страница, како што се најавување. Овие колачиња не собираат никакви лични информации.
 • Колачиња за функционалност – овие колачиња обезбедуваат функционалност што го прави користењето на нашата услуга попогодно и овозможува овозможување на поперсонализирани карактеристики. На пример, тие може да се сетат на вашето име и е-пошта во формуларите за коментари за да не мора повторно да ги внесувате овие информации следниот пат кога коментирате.
 • Колачиња за анализа – овие колачиња се користат за следење на употребата и перформансите на нашата веб-страница и услуги.

Можете да ги отстраните колачињата зачувани во вашиот компјутер преку поставките на прелистувачот. Алтернативно, можете да контролирате некои колачиња од трети страни со користење на платформа за подобрување на приватноста, како што се optout.aboutads.info или youronlinechoices.com. За повеќе информации во врска со колачињата, посетете ја страницата allaboutcookies.org.

Ние користиме Google Analytics за мерење на сообраќајот на нашата веб-страница. Google има своја политика за приватност што може да ја прегледате овде. Ако сакате да се откажете од следење од Google Analytics, посетете ја страницата за исклучување на Google Analytics.

Контакт податоци

Дирекција за заштита на личните податоци

Веб страница: https://dzlp.mk/
Електронска пошта: info@privacy.mk

Промени во оваа Политика на приватност

Го задржуваме правото да направиме промена во оваа Политика на приватност.
Последната измена е извршена на 07 октомври 2020 година.