Skip to content

Промоција на инклузивно игралиште “Парк на срцата“ – езеро Младост

ДАТУМ

август 16, 2021

Категории

,

Со презентација на реквизити за обезбедување на пристап до плажа и вода, и со музички хепенинг на R’n’B Neighbours и ДНК, на езеро Младост беше промовирано инклузивното игралиште „Парк на срцата“.

Игралиштето е дел од проектот „ИНКЛУЗИВЕН СМАРТ ТУРИЗАМ – рекреативни содржини и услуги за еднаков пристап до туристичката атракција Езеро Младост“, кој го реализира Центарот за развој на Вардарски плански регион и Општина Велес, а е финансиран од Швајцарската агенција за развој и соработка, Министерство за локална самоуправа и Општина Велес.

Инклузивен Смарт Туризам претставува подобрување на пристапноста и развој на инклузивноста преку воведување на нови рекреативни содржини и услуги и нивно интегрирање со постојните содржини во туристичката атракција “езеро Младост” за да се овозможи еднаков пристап за сите домашни и странски посетители.

  • „Во рамките на проектот се набавени и реквизити за обезбедување на пристап до плажа и вода, со што создаваме можности за квалитетен живот и за лицата со попречености, за што сме посебно горди. Ова е голем исчекор напред во насока на социјална инклузија и создавање еднакви можности за сите, преку развој на нови содржини и за посетителите со ограничена мобилност и попречености. Паркот освен децата со попреченост, ќе можат да го користат и сите други деца. Тоа е и нашата цел, да биде отворен за сите, да се интегрираат, и заедно децата да уживаат во забавата. Тоа е во пракса целосна еднаквост“, рече Игор Андреев, в.д. раководител на ЦРВПР.
 
  • Инклузивното игралиште “Парк на Срцата” не е само обичен парк кој ќе го ползуваат нашите најмлади сограѓани, туку тоа значи подигнување на свеста кај сите граѓани дека и лицата со попречености треба да добијат можност и да се третираат еднакво со што го добиваат правото да функционираат во заедницата исто како и останатите граѓани”, рече градоначалникот на општина Велес, Аце Коцевски.

Со забавниот парк и со реквизитите за обезбедување на пристап до плажа и вода, во следната година ќе работи Здружението на лица со церебрална парализа и Здружението за безбедност на вода и планина Македонски Спасител.

Споделeте:

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

I accept the Privacy Policy